Thursday 22 November 2012

Međunarodni dan deteta


Međunarodni dan deteta - 20. novembar, je ove godine bio malo drugačiji dan nego obično, makar za trideset klinaca, sedam studenata pedagogije, tri volontera Prijatelja Dece i još mnogo ljudi koji su bili fini i došli na našu tribinu!

Kao što ste već upoznati, Klub studenata pedagogije je sa organizacijom civilnog društva Prijatelji dece Srbije obeležio Međunarodni dan deteta - 20. novembar, i to kroz radionicu o pravima deteta sa četvrtacima iz O.Š. ,,Ivan Goran Kovačić’’sa Zvezdare, i tribinu o temi: ,,Prava deteta’’ koja je održana na Filozofskom fakultetu.

Tokom radionice smo se dosta igrali, pričali, razmenjivali mišljenja, slušali jedni druge, stekli nova pedagoška iskustva, upoznali decu (koja su nas iznenadila svojim znanjem i zrelim stavovima o pravima deteta i svetu generalno) sa osnovnim pravima deteta, bojili, skakali, vikali, gledali filmove o inkluziji, opet skakali i bojili, i tako u krug. :) Radionica je trajala oko dva sata, učestvovala su tri odeljenja četvrtog razreda, sedam studenata pedagogije i tri volontera iz Prijatelja dece Srbije.  

Tribina je bila malo ozbiljnija (ni na koji način ne aludiramo na to da je rad sa decom bio neozbiljan, čak naprotiv, radionica je bila veoma uvežbana i isplanirana), i bavili smo se samom ,,Konvencijom o pravima deteta’’, ,,Kodeksom Deca i mediji’’, pravima deteta u obrazvanju, pravima deteta u Srbiji, projektima koji se posebno bave pravima deteta, potrebama deteta (itd.), i čuli smo mnogo toga korisnog, zanimljivog i novog.

Gosti na tribini su bili:
-gospođa Nataša Jović, pravnik i načelnica odeljenja za prava deteta u kancelariji Zaštitnika građana Republike Srbije;
-gospodin Prvoslav Plavšić, psiholog i autor Kodeksa Deca i mediji(UNICEF i Prijatelji dece Srbije, 1993.);
-profesorke Dragana Pavlović Breneselović i Živka Krnjaja sa Katedre za predškolsku pedagogiju Filozofskog fakulteta,
-i koleginica Maša Avramović, saradnik u  nastavi na Katedri za predškolsku pedagogiju. 
 


                                                                   
A do sledeće godine? Neki predlog ili sugestija za nove akcije? :)  

No comments:

Post a Comment